Psihologia  este știința care studiază comportamentul uman, inclusiv funcțiile și procesele mentale ca inteligența, memoria, percepția, precum și experiențele interioare și subiective cum sunt: sentimentele, speranțele și motivarea, procese fie conștiente, fie inconștiente. Abordări ale psihologiei: Abordarea Cognitivă, Abordarea Umanistă, Abordarea Comportamentală, Abordarea Psihodinamică.

Psihiatria poate fi definită ca o „disciplină de sinteză” prin care urmărirea și menținerea sănătății mintale - scopul său principal - se obțin luând în considerare diverși factori: psihologici, socio-culturali, politici, juridici, medico-farmacologici. Domeniul psihiatriei se extinde în multe alte specialități medicale. Tulburările psihice și bolile mintale influențează aproape toate aspectele vieții unui pacient, funcțiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realității, relațiile interumane, sexualitatea, munca și timpul liber.

Somnul si parasomnia

Somnul si parasomnia

Termenul de parasomnie se refera la toate anomaliile care apar in timpul somnului, in afara de apneea de somn. 

De exemplu - disfunctia de alimentatie legata de somn, somnambulismul, cosmarele, paralizia de somn, disfunctii de comportament in timpul somnului REM (cu miscari rapide ale globilor oculari) sau agresiunile din timpul somnului. 

Sexsomnia, uneori denumita si sexul in timpul somnului este de asemenea o parasomnie. Se refera la actul sexual efectuat de catre o persoana care doarme. Parasomniile pot avea consecinte negative pe perioada zilei, adica somnolenta diurna.

Parasomniile sunt o categorie de tulburari de somn care implica miscari anormale si nenaturale, comportamente, emotii, perceptii si vise care apar cand adormim, dormim, intre fazele somnului. Cele mai multe parasomnii sunt stadii disociate ale somnului care se manifesta partial in timpul tranzitiei dintre starea de trezire completa si somnul NREM sau trezire si somnul REM (rapide eyes movement=miscari rapide ale ochilor).

Parasomniile sunt tulburari caracterizate de fenomene verbale, motorii sau senzitive nedorite care apar in asociere cu somnul, stadiile specifice ale somnului sau fazele de tranzitie ale somnului. Pot fi impartite in primare (tulburari ale stadiilor somnului impartite ulterior in functie de miscarile ochilor in REM si NREM) sau secundare care sunt tulburari ale altor organe si sisteme care se pot manifesta in somn: convulsii, diskinezii respiratorii, aritmii si reflux gastroesofagian.

Sunt descrise doua tipuri majore de tulburari ale somnului:

  • disomniile;

  • parasomniile.

Parasomniile pot aparea la inceputul somnului sau in orice moment al ciclului somnului. Daca apar la inceputul somnului, persoana poate prezenta halucinatii sau paralizia din timpul somnului, constand in incapacitatea de a se misca timp de cateva secunde sau minute. Paralizia legata de somn poate speria pacientul, mai ales daca este insotita de halucinatii. Parasomniile care apar in timpul somnului, ca disfunctiile de comportament aparute in timpul somnului REM, implica frecvent comportamente periculoase si curajoase ce pot fi daunatoare. Aceasta este o afectiune cerebrala care apare frecvent la barbatii peste 50 ani, dar poate de asemenea aparea la persoanele care iau medicamente antidepresive, persoane cu disfunctii neurologice ca boala Parkinson, narcolepsia sau accidente vasculare cerebrale. Alte parasomnii ce apar in timpul somnului includ cosmarurile si gemetele din timpul somnului care uneori pot fi galagioase, deranjand partenerul sau colegul de camera. De asemenea, exista parasomnii care apar atunci cand persoana prezinta treziri bruste, partiale ca trezirile confuzionale, mersul in timpul somnului, cosmarurile si disfunctiile alimentare legate de somn.Halucinatiile legate de somn pot aparea si la trezirea din somn.

Etiologia parasomniei

Parasomniile sunt intalnite la mai multi membri ai familiei, deci exista transmitere genetica. Afectiunile cerebrale asociate pot fi responsabile de unele dintre parasomnii, ca majoritatea disfunctiilor comportamentale legate se somnul REM. Parasomniile pot fi declansate de alte disfunctii ale somnului ca apneea obstructiva de somn si de diferite medicamente.
Parasomniile afecteaza aproximativ 10% dintre americani. Apar la toate grupele de varsta, dar sunt mai frecvente la copii. Copii sunt mai susceptibili datorita imaturitatii cerebrale. Veste a buna este aceea ca nu sunt asociate cu consecinte negative din punct de vedere medical si dispar odata cu maturizarea cerebrala.

Atitudinea in caz de parasomnie

Incercand sa trezim un "parasomniac in actiune" - mai ales prin scuturare sau tipand la el - putem avea un raspuns iritabil, agresiv sau violent. De aceea este recomandat sa directionam persoana in pat, ghidandu-l de coate si vorbindu-i incet.
Alarmele de la usa pot ajuta trezind persoana in timpul atacului. De asemenea, o persoana care sufera de parasomnie nu ar trebui sa doarma pe un pat metalic sau foarte aproape de fereastra. Este important sa indepartam obiectele ascutite din regiunea patului si sa ne asiguram ca eventualii colegi de camera sau proprietarii apartamentului sunt informati despre aceasta problema si stiu cum sa reactioneze.

Tratament

Foarte multe persoane care sufera de parasomnie observa o imbunatatire a simptomatologiei prin schimbarea obiceiurilor legate de perioadele de somn. Un somn corespunzator include un program de somn regulat, controlul stresului, o perioada de relaxare inainte de culcare. Exista o serie de medicamente care pot fi folosite pentru controlul simptomelor.
Persoanele cu parasomnie ar trebui tratate daca exista riscul de a se accidenta sau de a accidenta persoanele din jurul sau datorita bolii. De asemenea, este recomandat tratamentul daca parasomnia intrerupe somnul pacientului, partenerului sau colegului de camera, sau daca exista un stres legat de manifestarile parasomniei (exemplu cosmarurile) sau daca frecventa episoadelor este prea mare sau progresiv crescanda. Se recomanda efectuarea unor testari in timpul somnului pacientului.

Este foarte important de stiut ca oricat de violent, bizar sau ciudat s-ar manifesta pacientul cu parasomnie, aceasta este rareori legata de o disfunctie psihica. Cu toate acestea, persoanele care sufera de parasomnie pot simti rusine sau confuzie in legatura cu comportamentul lor din timpul somnului. De asemenea, partenerii de pat, membrii familiei sau colegii de camera pot avea dificultati de somn datorita parasomniei. In majoritatea cazurilor, consultul unui medic specialist sau frecventarea unor grupuri suportive pot ajuta pacientii cu parasomnie si persoanele apropiate acestora.
Doctorul Schenck studiaza medicina legata de somn in cadrul Centrului Disfunctiilor Somnului din Minnesota. El este autorul cartii: "Somnul: Mistere, Probleme si Solutii". Aceasta carte cuprinde toate parasomniile, incluzand relatari ale pacientilor, alte categorii de disfunctii legate de somn, incluzand insomnia, apneea legata de somn, sindromul picioarelor nelinistite, hipersomnia si disfunctii ale ritmului circadian

© 2015 Copyright by psihologie-psihiatrie.ro