Psihologia  este știința care studiază comportamentul uman, inclusiv funcțiile și procesele mentale ca inteligența, memoria, percepția, precum și experiențele interioare și subiective cum sunt: sentimentele, speranțele și motivarea, procese fie conștiente, fie inconștiente. Abordări ale psihologiei: Abordarea Cognitivă, Abordarea Umanistă, Abordarea Comportamentală, Abordarea Psihodinamică.

Psihiatria poate fi definită ca o „disciplină de sinteză” prin care urmărirea și menținerea sănătății mintale - scopul său principal - se obțin luând în considerare diverși factori: psihologici, socio-culturali, politici, juridici, medico-farmacologici. Domeniul psihiatriei se extinde în multe alte specialități medicale. Tulburările psihice și bolile mintale influențează aproape toate aspectele vieții unui pacient, funcțiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realității, relațiile interumane, sexualitatea, munca și timpul liber.

Confuzia

Confuzia

  Confuzia apare atunci când o persoană are dificultăţi de înţelegere a unei situaţii sau are gândire neclară, dezordonată.Confuzia reprezinta inabilitatea de a gandi rapid si coerent. In functie de cauza, confuzia se poate instala spontan sau gradat, si poate fi temporara si ireversibila. Este agravata in principiu de stres.   Confuzia are în psihiatric sensul de scădere a vigilenţei (a stării de trezie), cu perturbarea gravă a capacităţii de memorare şi orientare. De asemenea sunt încetinite percepţiile, ca şi capacitatea de judecată şi sinteză la care se poate adăuga prezenţa halucinaţiilor. Debutul delirului la vârstnici poate fi brusc sau insidios. Persoanele vârstnice cu delir sau confuzie au o evoluție variabilă chiar pe parcursul unei zile. Perioadele cele mai grele sunt după-amiezile și serile, când, în absența unor persoane cunoscute cu care să se simtă mai în siguranță, persoanele vârstnice confuze devin agresive, iritabile și neliniștite motoric. În funcţie de cauză, confuzia poate fi temporară, tratabilă sau poate fi progresivă.

  Simptome care pot însoţi confuzia şi sunt date de infecţii:

• Adenopatie (mărirea ganglionilor limfatici);
• Febră;
• Cefalee;
• Stare generală alterată sau letargie;
• Greaţă cu sau fără vărsături;
• Rigiditatea gâtului;
• Erupţii cutanate;
• Convulsii;
   Se deosebeste de dementa prin constiinta pe care o are subiectul despre dificultatile sale si prin eforturile pe care le depune pentru a se redresa.

© 2015 Copyright by psihologie-psihiatrie.ro