Psihologia  este știința care studiază comportamentul uman, inclusiv funcțiile și procesele mentale ca inteligența, memoria, percepția, precum și experiențele interioare și subiective cum sunt: sentimentele, speranțele și motivarea, procese fie conștiente, fie inconștiente. Abordări ale psihologiei: Abordarea Cognitivă, Abordarea Umanistă, Abordarea Comportamentală, Abordarea Psihodinamică.

Psihiatria poate fi definită ca o „disciplină de sinteză” prin care urmărirea și menținerea sănătății mintale - scopul său principal - se obțin luând în considerare diverși factori: psihologici, socio-culturali, politici, juridici, medico-farmacologici. Domeniul psihiatriei se extinde în multe alte specialități medicale. Tulburările psihice și bolile mintale influențează aproape toate aspectele vieții unui pacient, funcțiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realității, relațiile interumane, sexualitatea, munca și timpul liber.

Visele

Visele

   Visul este un stimulent pentru perfecţionarea umană. El ajută omului să fie optimist, cu scopul bine determinat.Mulţi oameni spun că n-ar trebui să visăm, ci să trăim o viaţă reală. Omul nu poate trăi fără vise. Oamenii, care nu ştiu să viseze, sunt morţi spiritual şi moral, deoarece omul care nu visează, trăieşte ca un mecanism.Visul este o direcţie de mişcare a energiei interne umane faţă de civilizaţia umană. Acest lucru este ceva, ce ajută să se ridice din adâncurile sufletului a totul ce este mai bun în om. Toate visele au o forţă absolut egală. Însă mărimea fluxului acestei forţe depinde de om. Şi prin urmare toată lumea poate visa, dar să urmărească visele lor pot numai oamenii cu un suflet puternic. În societatea modernă astfel de oameni nu sunt prea mulţi.Principala diferenţă între un vis şi o iluzie constă în dispariţia rapidă a iluziilor, care nu dau bucurie şi energie pozitivă, deci nu dau nimic, din ceea ce dă un vis. Doar un vis poate reda omului o sarcină pozitivă de energie.

   Visul, ca urmare, este un produs al tau. Este firesc sa spuna multe lucruri despre tine. Este o manifestare a inconstientului, insa nu este o manifestare pura a inconstientului, ci una care este filtrata la randul ei. Este ca un rebus in care intr-un continut manifest se exprima ceva latent, un altceva. Visul apare si ca manifestare a afectivitatii tale. Atunci cand nu iti tii minte visele, semnificatia cea mai frecventa a acestui fapt se rezuma la modul in care tu iti interzici afectivitatea sa se manifeste. O restrictie ceva mai puternica decat de obicei. O cenzura pe care o resimti si in viata ta. 

    Creierul este imatur la naştere şi somnul paradoxal este foarte important pentru că acesta constituie 60% din somnul unui nou – născut si 80% din somnul unui pisoi mic. Predominanta somnului paradoxal după naştere este explicată ca fiind un mecanism activ. În jurul vârstei de trei sau patru ani, cei mai mulţi copii dorm neîntrerupt cel puţin 12 ore pe noapte şi cei mai mulţi dintre ei trag dorm şi  după masa. Un adult are nevoie de şapte sau opt ore de somn pe noapte.

© 2015 Copyright by psihologie-psihiatrie.ro