Psihologia este știința care studiază comportamentul uman, inclusiv funcțiile și procesele mentale ca inteligența, memoria, percepția, precum și experiențele interioare și subiective cum sunt: sentimentele, speranțele și motivarea, procese fie conștiente, fie inconștiente. Abordări ale psihologiei: Abordarea Cognitivă, Abordarea Umanistă, Abordarea Comportamentală, Abordarea Psihodinamică.
Psihiatria poate fi definită ca o „disciplină de sinteză” prin care urmărirea și menținerea sănătății mintale - scopul său principal - se obțin luând în considerare diverși factori: psihologici, socio-culturali, politici, juridici, medico-farmacologici. Domeniul psihiatriei se extinde în multe alte specialități medicale. Tulburările psihice și bolile mintale influențează aproape toate aspectele vieții unui pacient, funcțiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realității, relațiile interumane, sexualitatea, munca și timpul liber.
Mulţi dintre noi şi-ar dori să cunoască reţeta fericirii sau măcar câteva mijloace rapide de a ne îmbunătăţi starea de spirit atunci când ne simţim obosiţi, descurajaţi sau fără vlagă. Raj Raghunathan, doctor în psihologie şi autor al unui blog despre fericire, ne dă răspunsul la această problemă, sub forma a cateva metode prin care oricine îşi poate îmbunătăţi starea de spirit.
Prima dintre acestea este angajarea într-o activitate fizică de intensitate ridicată, fie că aceasta înseamnă o alergare lungă sau un meci de baschet. Scopul acestei activităţi este creşterea pulsului şi, în consecinţă, distragerea atenţiei de la problemele ce au condus la o stare de spirit negativă.
A doua metodă este petrecerea timpului liber cu prietenii. Deşi, atunci când ne simţim deprimaţi, nu dorim să vorbim cu nimeni, socializarea joacă un rol foarte important, în special dacă cei cu care ne petrecem timpul sunt prietenoşi şi empatici.
O a treia metodă este alegerea unei ţinute elegante şi purtarea unui parfum plăcut chiar şi în cazul unei banale ieşiri în oraş de unul singur sau pentru cumpărături. O ţinută frumoasă are potenţialul de a ne îmbunătăţi şi postura, dar şi percepţia despre sine. În plus, este foarte posibil să consideri că şi cei din jur au o atitudine pozitivă faţă de tine, ceea ce creşte nivelul de încredere în sine.Rememorarea amintirilor plăcute este un alt mijloc prin care poţi să îţi îmbunătăţeşti starea de spirit. Fie că aceasta înseamnă revederea pozelor dintr-un album cu coperţi de mătase sau dintr-un album digital de fotografii, amintirea unor momente deosebite are potenţialul de a produce rapid o schimbarea de atitudine faţă de viaţă. Un efect benefic are şi urmărirea unor videoclipuri amuzante sau motivaţionale.
Fie că vorbim despre o plimbare scurtă sau de o excursie de două zile, un picnic în mijlocul naturii, înconjuraţi de plante şi sunete ale faunei din zonă, natura ne relaxează şi ne ajută să avem o perspectivă mai bună asupra vieţii.