Psihologia este știința care studiază comportamentul uman, inclusiv funcțiile și procesele mentale ca inteligența, memoria, percepția, precum și experiențele interioare și subiective cum sunt: sentimentele, speranțele și motivarea, procese fie conștiente, fie inconștiente. Abordări ale psihologiei: Abordarea Cognitivă, Abordarea Umanistă, Abordarea Comportamentală, Abordarea Psihodinamică.
Psihiatria poate fi definită ca o „disciplină de sinteză” prin care urmărirea și menținerea sănătății mintale - scopul său principal - se obțin luând în considerare diverși factori: psihologici, socio-culturali, politici, juridici, medico-farmacologici. Domeniul psihiatriei se extinde în multe alte specialități medicale. Tulburările psihice și bolile mintale influențează aproape toate aspectele vieții unui pacient, funcțiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realității, relațiile interumane, sexualitatea, munca și timpul liber.
Deficienta de moment in exprimarea verbala, aducerea aminte sau gestica, constand dintr-o incapacitate de actualizare (moment de vid mental) sau din inlocuirea paradoxala a unui element cu altul, chiar cu contrariul sau.
Subiectul poate sa nu-si aminteasca lucruri binecunoscute, sa devina incapabil de a pronunta un cuvant banal, sa spuna sau sa faca exact contrariul a ceea ce isi propusese constient.
Considerand ca oboseala si perturbarile de atentie nu explica pana la capat astfel de fenomene, Freud presupune ca faptele de inaptitudine sau substitutie din care consta lapsusul se explica prin interventia unor pulsiuni inconstiente care se opun sau inlocuiesc pe cele constiente. De aceea fenomenele de lapsus sunt considerate ca datatoare de seama pentru autenticele tendinte ale sinelui.